Functies van de nieren
De vier belangrijkste functies van nieren zijn:
- Afvalstoffen uit het bloed verwijderen: In het bloed zitten allerlei stoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het bloed transporteert bijvoorbeeld zuurstof naar de cellen. In het bloed zitten ook afvalstoffen, bijvoorbeeld van de spieren. Die afvalstoffen zijn schadelijk voor het lichaam en moeten worden opgeruimd. Dat is het werk van de nieren.
- Vocht- en zoutbalans regelen: Het lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.
- Hormonen aanmaken: Een hormoon is een signaalstof (boodschapper) die in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar andere delen van het lichaam en zet de cellen waarvoor de boodschap bedoeld is, aan het werk.
De nieren maken:
- Renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk.
- Erytropoëtine (EPO), stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes (erytrocyten).
- Rol bij botstofwisseling:
Vitamine D bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darm en de inbouw van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten
Maak jouw eigen website met JouwWeb